Cleanfluencers? Klinfluenser? Zarađuju ogroman novac tako što se snimaju dok čiste svoju kuću! Eto prilike za zaradu!

Ne, ovo nije šala.  Verovali ili ne, postoji ogromna potražnja za kvalitetnim video-materijalom gde se kuća ili stan detaljno čisti.  Nije reč o uputstvu kako se čisti (iako ima i toga), već više o terapeutskom dejstvu gledanja sređivanja nečijeg stana.  Da, dobro ste pročitali – influenceri koji čiste (cleanfluencers) su sada hit, njihovi video-snimci imaju milione pregleda, i ogroman broj pratilaca!  

Sofi Hinčlif (Sophie Hinchliffe) je jedna od najpoznatijih.  Ima preko 3.5 miliona pratilaca na instagramu, gde je poznata pod nazivom @mrshinchhome.  Poreklom iz Eseksa, V. Britanija, i stekla je ogromnu popularnost objavljujući video-priče o tome kako čisti svoju kuću. 

„Ja sam samo obična devojka koja zaista uživa da čisti svoju kuću“ – kaže simpatična Sofi.  Međutim ta njena strast za čistim domom joj je donela brdo pratilaca, i ogromnu slavu.  

(Mrs. Hinch – Kako očistiti kuhinju i kupatilo)

Koliko Sofi zarađuje po postu?

Oko 5000 funti  po postu, po nekim procenama.  Nije loše. 

Odakle tolika popularnost cleanfluencera?

Osim vrlo praktične strane (npr. kako se najbolje čisti kada ili kupatilo), što je znanje koje je preko potrebno studentu, novopečenoj domaćici ili mladom urbanom bračnom paru koji se tek osamostalio – ovakvi video-snimci imaju i mnogo širu publiku.  Naime, mnogim ljudima pomažu kod anksioznosti ili kod nesanice.

„Imala sam problema sa spavanjem“ – kaže jedna od mnogobrojnih pratilaca – „međutim, gledanje time-lapse video snimka u kome neko čisti ima neverovatno umirujući efekat“. 

Drugi pratioci vide čak i tračak zdravog života u čišćenju i raspremanju.  „Ne možeš da kontrolišeš sve u životu.  Međutim svoju kuću možeš, tako da bar u jednom aspektu života znam da imam totalnu kontrolu. To me čini da se osećam odlično!“


I najvažnije za kraj

Postoji i neka satisfakcija u tome da svaka priča ima srećan kraj.  A svaki video zapis o čišćenju stana imaju upravo to – srećan kraj!