Saveti za prolećno čišćenje kuhinje

Kako bi cela kuća disala novu energiju, važno je sa vremena na vreme uraditi generalnu organizaciju svog kulinarskog kutka.  Pitate se kako da učinite svoju kuhinju urednijom i organizovanijom?

U nastavku možete pročitati par saveta.

Frižider

Sigurno čistite police vašeg frižidera ali obratite pažnju i na vratne police kao i police na dnu frižidera. Najbolji način je da izvadite sve police i operete ih u toploj sapunici, kako biste uklonili bakterije i ostatke od prosute tečnosti ili hrane. Osim toga, odmrznite zamrzivač, pokupiute svu tečnost i detaljno očistite površine.


Dodatni savet za organizaciju:


          - Najbolje je držati voće i povrće u donjem delu frižidera jer je tu vlažnost najveća. Takođe, treba ih čuvati u odvojenim policama jer zasebno proizvode drugačije gasove koje utiču jedni na druge.

          - Mleko možete držati unutar polica frižidera, ne u vratima, jer je tu temperatura najstabilnija, a samim tim najpogodnija za osetljivu namernicu kao što je mleko.

          - Meso možete držati u posebnoj posudi i negde više u frižideru, da ukoliko imate malu decu, bude teže dostupno.

          - Ako izvadite jaja iz kartonske kutije gde piše rok upotrebe, možete napisati na polici gde držite vrata do kada im je rok, da biste znali za kasnije.


Tiganji i posude za pečenje

Verovali ili ne, kečap je magična supstanca kojom možete ukloniti fleke od kuvanja sa tiganja i ostalih posuda. Satvite malo kečapa i prstohvat soli i eto ga - fleke nestaju odmah.


Daska za sečenje stvari


Ako mislite da je trag koji je ostao na daski za sečenje trajan, varate se. Vrlo lako sa polovinom limuna možete preći površinu daske kako biste uklonili tragove i sprečili neprijatne mirise. Za još bolje rezultate, pre toga dasku možete poprskati sa malo soli ili sodom bikarbonom.


Rerna


Ukoliko vaša rerna nema mogućnost samo čišćenja (self cleaning) onda možete uzeti krpu natopljenu toplom vodom i staviti na zakorele delove nekoliko minuta da omekšaju i zatim počistiti mokrom i suvom krpom.


Kuhinjski elementi i police

Kada čistite stan verovatno ne prelazitre uvek kuhinjske elemente i police. Međutim, proleće je pravo vreme za to. U DM ili Lily prodavnicama možete naći veoma dobra sredstva za čiščenje kuhinjskih elemenata i učiniti da vaša kuhinja blista sa lepim vremenom.

I za kraj, dodajte novu prolećnu aromu vašoj kuhinji. Unestie biljke bosiljka, nane ili ruzmarina i osvežite svoju kuhinju.

____________________________________________________________________________________

Sada kada je kuhinja skroz čista i ponovo diše, potrebno je da praktično organizujemo taj prostor.

____________________________________________________________________________________


Iskoristite svaki milimetar prostora

Sve ono što najviše koristite treba da vam je pri ruci: čaše iznad sudopere, začini i varjače ispod šporeta, a escajg blizu servisa.


Svaka namernica ima svoje mesto

Nađite mest namernicama koje nisu u frižideru, kao što su helb, ovsene pahunjice, kafa, orašasti plodovi, šećer, so i slično. Za ovakve namernice poslužiće drvene ili platnene korpe koje omogućavaju hrani da diše, kao i staklene posude u kojima možete uvek videti koja je hrana gde. Danas postoje i veoma dekorativne korpe i posude koje mogu dodatno ulepšati kuhinjski prostor.


Posebno mesto za kuhinjske aparate

Nemojte koristiti radnu površinu kao mesto na kome ćete držati kuhinjske aparate jer će na taj način izgubiti funkciju radne površine. Kako biste ovo sprečili napravite police u kuhinji na kojima ćete moći da odložite mikrotalasnu pećnicu, aparat za kafu, toster ili sokovnik.

_______________________________________________________

Uz dobar plan uređenje kuhinje će biti mnogo lakši zadatak, a primenom praktičnih saveta će uređenje kuhinje spremni ste za sezonu proleće/leto.