Marija Kondo promenila je život mnogima, a evo i kako

Marija Kondo (Marie Kondo) je imenovana za jednu od 100 najuticajnijih osoba na svetu od strane magazina Time i njen cilj je da utiče na sve da se osvrnu oko sebe i razmisle da li su im sve stvari koje imaju zaista potrebne.

Trenutni je hit na Netflix-u sa serijom Tidying Up with Marie Kondo, a proslavila se knjigom The Life-Changing Magic of Tidying Up, koja je prodata u preko 8 miliona primeraka širom sveta i bestseler je u Japanu i Evropi.


Stvorila je čitav pokret KonMari kao metod čišćenja i reorganizacije radi poboljšanja kvaliteta života. Ona preporučuje da se odvojimo od nepotrebnih stvari tako što možemo odlučiti da li nam neke stvari donose radost (engl. spark joy) ili ne. Marija tvrdi da prostraniji i uređeniji dom sa manje stvari utiče veoma pozitivno na raspoloženje i donosi radost kroz novi životni minimalistički koncept.


Ovo su neki od njenih predloga kako da bolje organizujete Vaš dom:


          1. Raščistite prostor po kategorijama (npr. garderoba, knjige, cipele), a ne po sobama;

          2. Sve stvari preklapajte, a nemojte stavljati na vešalice;

          3. Marie ima specijalan način preklapanja stvari i to uvek vertikalno. Ona preporučuje da se koriste cipele za kutije za lakšu organizaciju stvari;

          4. Organizujte tako što birate koje stvari želite da sačuvate, a ne kojih želite da se rešite.

          5. Nostalgija nikako nije prijatelj kod organizacije i čišćenja prostora.


Marie Kondo ima jedan cilj - lepši i uređeniji prostor, kao i kvalitetniji život, fokus na one bitne stvari. Organizacija i raščišćavanje doma, kako Marie kaže, “nije sprint već maraton”. Baš zato krenite već danas i napravite više mesta za sebe.